31. Gépek (haszna) az írásban

1. Amikor tanítjuk a gépet kézírásra - automaták (pl. Mélies történetét feldolgozó regény és film Hugo Cabret címmel)

2. Mobilozás, írógép, klaviatúra - miért nem tudják helyettesíteni a kézírást? És fordítva: miért nem lehet kézírással helyettesíteni a gépet?

3. Ha már régóta van gépesítése az írásnak, miért nem vette át a mai napig az általános iskola első osztályában a kézírástól a prioritást?

A francia Orée nevű környezetvédő művészcsoport műve a teljesen fa billentyűzet



A számítógépes programok felületét megjeleníteni tárgyakkal (mint itt a photoshop-ét) új trenddé nőtte ki magát, ezt a fotót (azt hiszem) Bjorn Martin Saastrad készítette 2009-ben





Ezt az automatát 1768-ban készítette Montres Jaquet Droz, játéknak tehetős polgárok részére. A felhúzhatós mechanika az emberi kézírást vizuálisan is leutánozza.




A Robotlab nevű művészcsoport azonos nevű projektje 2009-ből

 


A fényképezést egy időben fényírásnak is hívták. A fotográfus fényíró, vagy fényírdász volt. Peternák Miklós a Fotóművészet szaklap 1991-es Polaroid különszámában írt cikke szerint a polaroidnak három alaptulajdonsága különbözteti meg minden más fotótechnikától: egypéldányos, eredeti művet hoz létre; szinte azonnal elkészül a mű; az így elkészült munkák mérete között - vagyis elvben tökéletesen azonos mindhárom kritérium a kézírással, innentől csak egy kis, jelentéktelen lépés a „fényírás” elnevezés (talán sajátos) értelmezése.


Kapcsolódó témák:

Blog, napló, zsurnalizmus 

Graffiti

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Diplomamunka

8. Mondatkollázs, anagramma, ambigram, stb.

10. Kalligráfia, kalligramok, az aláírás