30. Sors-tekercs

SORS-TEKERCS

A Sors-tekercs c. munkám nem rajz, nem műtárgy, nem dokumentum, hanem egy önvizsgálati szisztéma. Bármely vállalkozó szellemű egyén számára önmaga, vagy mások életének sajátos újraértelmezésére egyaránt alkalmas. Segítségével gyakorlatias próbát tehetünk, hogy ami velünk történt eddigi életünkben, vajon meg volt-e írva úgymond előre, vagy csak nagyrészt, esetleg kevésbé, netán semennyire. Mindenki által használható válasz nem lehetséges, mert nincs két azonos életút. A Sors-tekercs készítője csak arra az egyénre vonatkozó igazságokat fedezhet fel, akit alanyul választ. Témaköri változatok is készíthetők ugyanarról az életről.
A megjelenítés célja legyen az ÁTLÁTHATÓSÁG, részében és egészében is, ez meg fogja hálálni önmagát. Döntsük el, mi mit kívánunk használni a szisztémához. Az általam használt eszközök: papírtekercs és színes filctollak. A tekercs szabad kézírással készítéséről: nem zárkózom el a technikaibb megoldásoktól, én csak a saját változatomat készítettem így, mert egyrészt a tekercs nagyobb, mint egy monitor, másrészt a saját fizikai oda-vissza mozgásom egyúttal agyserkentő volt. Munkáimnál ha lehet, kerülöm a gépek használatát, hogy megtudjam, mire vagyok képes saját magamtól (ez is része az önvizsgálatnak!). Aki úgy gondolja, ez menekülés a gép elől, annak jusson eszébe, hogy ennyi erővel a gép is menekülés a szabadkézi tudás hiányossága elől.
Lépéseim voltak:
1. Határoljunk el a tekercsen három vízszintes sávot egymástól, melyben a középső a legvastagabb. Oszlopokat készítsünk e középső sávban, melyek tetején évszámok legyenek, az első a születésé.
 

 
 
2. Töltsük meg az oszlopokat az adott évben történt legmeghatározóbb eseményekkel, amik történtek. Ajánlott a különböző színek használata, melyek jelölhetnek korszakokat, pl. lakóhely vagy kiemelkedő fontosságú esemény előtt-után helyzetet.

 

 
3. A "gerinc" megtalálása az események felírása után. Gerinc az az 1 választott (!) vonal, amely a születéstől a jelenig ill. halálig kauzálisan összefügg. 1 biztosan van, de előfordulhat több is, igyekezzünk 1-nél maradni egyenlőre, vagyis találjuk meg az egymásból biztosan következő eseményeket, és kössük össze jól láthatóan "A"-t "B"-vel. Fontos a jó döntésképesség. Mikor megvan a teljes gerinc, lesznek ún. kihagyott események, ezek mellékszálak vagy kitérők, azonban nem tudhatjuk, nem-e csak később derül ki, hogy mégis inkább a gerinc része, és amit addig csináltunk, az volt a mellékszál, ezért nem fölöslegesek és nem törlendők! A minden mindennel való összekötése első körben nem cél, és később sem kötelező.

 

 
4. Az itt végre belépő "Sors-kérdés" az, vajon a gerinc eseményei (gócpontjai) mindenféleképp megtörténtek volna az előző esemény révén, vagy nem? Alighanem Sors-esemény az, amit nem mi döntöttünk el. A sorban végighaladást követően  vegyes válaszok sora születik, ezeket összeszámolva mérlegre helyezhetők és úgy vizsgálhatók. Egy változat esetén más eredmény is születhet, de akkor az nem biztos, hogy az minden témakörre szintén igaz. És akkor még jön az, hogy nem tudunk dönteni, mert mindkét lehetőségre van érv. Ezt ki kell hagyni, hiszen ha mindkét dologra pontot adnánk, a végeredményen mit sem változtatna.
 
 

 
5. Az alsó és felső sávok üresen hagyása nem volt véletlen: ide kerüljenek azok az opciók, melyek az egyes események másképp vagy meg nem történése helyett lennének. Pl. fentre a negatív kicsengésűek, lentre a pozitívak. Ezek utóbbi értelmezése az egyetlen, ami esetleg befolyásolhatja a gerinc által meghatározott események sors-szerűségének százalékarányát.
Kellemes időtöltést!

Az enyém így sikerült végül:



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kapcsolódó téma:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Diplomamunka

8. Mondatkollázs, anagramma, ambigram, stb.

10. Kalligráfia, kalligramok, az aláírás